Ny familjemedlem

Här följer lite råd och matnyttig info :)

Försäkring

Våra katter är försäkrade på försäkringsbolaget "Moderna Djurförsäkringar" och därmed har kattungarna dolda felförsäkringar. Du kan läsa mer om vad dolda felförsäkringar innebär på försäkringsbolagets webbplats.


Du som köpare bör också teckna egen veterinärvårdsförsäkring, försäkringen bör gälla från dagen innan du hämtar kattungen så att de inte blir ett glapp mellan försäkringar. Försäkringsbolaget kommer vilja veta vilket microschipID som kattungen har, då våra kattungar chippas när de blivit 12 veckor så rekommenderar vi att du avvakna med att teckna tills dess. 

Om du väljer att teckna din försäkring hos Moderna Djurförsäkringar så får du även 25% rabatt på försäkringen. Kom dock ihåg att fråga efter vårt försäkringsnummer innan du ringer in.

Vaccination

Våra kattungar vaccineras två gånger före leveransen. Efter denna grundvaccination är det viktigt att katten vaccineras igen vid ett års ålder och sedan regelbundet.

Mat

Det är viktigt att du fortsätter med torrfodret "Royal Canin Maine Coon kattien" de första veckorna efter att kattungen flyttat in, för att undvika att diarré orsakad av foderbyte. Om du planerar att ändra foder längre fram så är det viktigt in dem nya maten fasas försiktigt in under 1-2 veckor. Om kattungen ändå skulle bli lös i magen så kan man ge Fortiflora som innehåller goa magbakterier. De finns att köpa hos veterinärer och välfyllda djurbutiker, vilket hjälper katten att återställa tarmfloran.


Hos oss har kattungarna fått, sedan de börjat äta vid 4 veckors ålder:


Uppblött torrfoder:
Royal Canin Main Coon kitten
(blötlägg och låt ligg över natten, ta tid innan de mjuknar)


Torrfoder:
Royal Canin Mother and Baby mousse (v4-6)
Royal Canin Persian kattunge (v6-9)
Royal Canin Main Coon kattunge (v9-14)

 

Övrig:
Rå nötköttfärs (ge inte blandfärs!)

Om du registrerar dig här www.royalcanin.se/royalfriends så får du en värdecheck på 50kr samt att du även stödjer vårt katteri genom att vi får en likvärdig rabattcheck för varje köpare som registrerar sig. 


De har haft fri tillgång till torrfoder och de bör fortsätta ha det under det första levnadsåret. Efter det kan man ibland behöva begränsa utbudet av torrfoder om man ser att katten börjar blir överviktig. Katten ska ha fri tillgång till vatten och naturligtvis bör den bytas varje dag, helst morgon och kväll. Katter gillar ofta att dricka vattnet någon annanstans än där maten är. För att kattungarna ska komma ihåg att dricka vatten har vi ställt ut vattenskålar på olika platser.

Mjölkprodukter bör undvikas eftersom de inte kan bryta ner laktosen i mjölken.

Det finns några som förespråkar att ge sin katt råfoder tex "BARF". Det finns en tanke på detta eftersom katter i princip är strikta köttätare, men det är svårt att få till ett balanserat foder själv och kräver otrolig mängd kunskap och engagemang för att inte göra mer skada än nytta. Det finns också en rent livsmedelshygienisk aspekt, man bör inte mata katter med rå kyckling eftersom det kan orsaka infektion av t.ex. campylobacter som sedan kan smitta människor.


Kom också ihåg att katter är känsliga för svält. Bara några dagar av svält kan leda till leverskador. Särskilt överviktiga katter är känsliga för detta. Med andra ord, du bör söka hjälp hos en veterinär snabbt om katten inte äter.


Bra att ha som en muta när till exempel de är dags för avmaskning etc, och de är Royal Canin Recovery-mousse. OBS innehåller mycket energi, bör endast ges i små mängder. Finns på välfyllda veterinärer och djurparker, till exempel Animal Magazine. Våra katter älskar absolut detta över allt annat och ett piller eller två kommer lätt att glida ner utan att de märker det!

Katt toaletten

Katter kan vara väldigt kräsna när det gäller deras toalett och val av kattsand, om de inte gillar sin toalett kan de välja att göra sina behov någon annanstans, t.ex. i sin husses/mattes säng. Kattsanden vi använder och som jag rekommenderar att du använder under första tiden är "Best Friend Cattia Spring Fresh". Det är ett grönt förpackning och säljs i de flesta livsmedelsbutiker, som Ica, Coop etc.

Faror i hemmet

Det finns några potentiella faror i hemmet som man bör tänka på när sin kattunge kommer hem. Den första är att se till att dörrar och fönster är säkrade så att nya familjemedlem inte tar sig ut och skadar sig. Det är nu lag att om man låter in katt vistas på balkongen måste den säkras på något sätt så att katten inte kan falla ner. Om katten faller ner och ägare inte har vidtagit lämpliga försiktighetsåtgärder så är de inte säker att försäkring täcker eventuella skador. Försäkringsbolagen kräver alltid en skriftlig redogörelse för hur olyckan inträffade i händelse av fall.

 

Var också noga med att inte lämna stearinljus framme utan tillsyn  - det går snabbare än man tror att kattens svans svajar förbi en låga och fattar eld.

 

En annan fara är tvättmaskinen och torktumlaren - vissa katter gillar att krypa in i dessa maskiner. Gör en vana att alltid titta i tvättmaskinen och torktumlaren innan den startas.

 

Ta också vanan att alltid fälla ner toalettlocket så att den lilla katten inte trillar ner i toaletten.

 

Katter älskar att gömma sig och krypa lite överallt, under sängen, byråerna och en mängd andra platser som man bör hålla ett öga på.

 

Lösa snören, hårsnoddar, små föremål av olika slag tycker kattungar är riktigt roliga att leka med men som den även kan råka få i sig, de måste man också hålla ett öga på.

Avmaskning

Utomhuskatter påverkas mer av mask än inomhuskatter eftersom de fångar vilda djur som kan överföra infektion. En inomhuskatt bör inte avmaskas som rutin eftersom den kan utveckla resistens mot vissa avmaskningsmedel. Om man misstänker att katten har mask kan man med ett enkelt test "Kontrollera masken" (finns att köpa på apoteket) ta ett avföringsprov och skicka in för analys. På detta sätt behöver man inte behandla i onödan.

Medicin

Läkemedel bör hållas utom räckhåll för nyfikna kattungar. Paracetamol är till exempel livshotande för en katt om den inte snabbt behandlas. Kontakta alltid en veterinär om du tror att katten har ätit något som den borde ha.

Växter

Växter och blommor i hemmet bör ses över innan kattungen kommer hem. Liljeväxter är giftiga vilket innebär att de kan skada kattens njurar om de tuggar på dessa växter. Julblommor som hyacinter, julstjärna är mycket giftiga. I värsta fall kan skadorna vara permanenta och förkorta kattens liv.

Du kan hitta mer om detta på: www.giftinformationscentralen.se

Just hemkommen

Din kattunge har lämnat trygghet hos sina syskon och mamma och känns naturligtvis lite förvirrad i sin nya miljö. Låt kattungen utforska sitt nya hem i lugn och ro, visa var mat, vatten och katt-toaletten finns.

Hälsa

Det finns några saker som är bra att ta för vana att undersöka sin katt regelbundet för att få en uppfattning om hur katten mår. Naturligtvis bör du se till att katten ser välmående ut och ha en bra pälskvalitet - om inte bör du leta efter orsaken till att något avviker.

 

Ta vanan att titta på kattens tänder och tandkött nu och då. Katter påverkas relativt lätt av tandköttsinflammation som kan vara smärtsam och kan leda till att katt äter dåligt. Stomodine är en mungel som kan ges om katten har inflammerat tandkött. Om det är ett mer omfattande tandproblem, bör du söka en veterinär.

 

Du bör också köpa en digital termometer och glidmedel, kontrollera temperaturen på din katt när den är frisk så att du vet vilken temp katten normalt har. Det är lättare att göra då än att behöva göra det för första gången när katten blir sjuk. Kattens temperatur kan variera mellan 38-39c grader. Katter är otroligt bra på att dölja när de blivit sjuka, men tempen kan inte ljuga!

 

Titta regelbundet så att din katt kissa och bajsar normalt. Urinkristaller som kan orsaka stopp särskilt hos hankatter kan bli ett livshotande tillstånd, så det är viktigt att kontrollera dagligen att katten kissa normalt.

Päls

Maine Coon-katten har ett så kallat semi-långt hår. Detta innebär att du kommer att spendera lite tid på att sköta din katts päls.

 

Borsta, kamma för att undvika bildning av tovor och klipp klorna en gång i veckan. Mindre hår flyger runt och mindre lust att klösa på möbler!

 

Regelbunden hårvård är också bra för att undvika att katten slickar lös päls som sedan kan bilda hårbollar i mag-tarmkanalen.

Om några frågor skulle uppstå, tveka inte att fråga, och

det finns inga sådana saker som dumma frågor! :)

Örnsköldsvik, Sweden

©2020 by Coobys Coonery.